Kuitbier

Kuyt, Koyt of kuitbier is een bier dat wordt gebrouwen uit voornamelijk gemoute haver, een kleiner deel gerst en een nog kleiner deel tarwe. Haver was in de middeleeuwen veel goedkoper dan gerst en tarwe, bovendien was van haver makkelijker bier te brouwen. Het omzetten van zetmeel in suikers gebeurt bij haver ook bij een hogere temperatuur dan de andere granen en haver heeft meer kafjes (omhulsels van de haverkorrels) waardoor het bierbeslag makkelijker te filteren was. Kuitbier is nu weer een beetje in opkomst door de vollere smaak.

Dikke Maai - Wijk bij Duurstede

Dikke Maai - Wijk bij Duurstede
Dikke Maai - Wijk bij Duurstede

De Dikke Maai is het eerste kersenbier van de brouwerij de Dikke in Wijk bij Duurstede, Utrecht. Dit speciaalbier wordt gemaakt van de ouderwetse meikers, afkomstig uit de Cothense boomgaard van Theo en Martine Vernooij. Deze kers werd vroeger het meest geteeld in de Kromme Rijnstreek. Het is niet zoet zoals kriek, eerder aangenaam bitter, maar de kersensmaak is onmiskenbaar aanwezig. De meikers staat bekend om zijn lichtzurige smaak. In Wijks dialect klinkt mei als 'maai'. 

Beschikbaarheid: Op voorraad

Prijs/st.: € 2,89
stuk(s)

Wijkse Dikke - Wijk bij Duurstede

Wijkse Dikke - Wijk bij Duurstede
Wijkse Dikke - Wijk bij Duurstede

Eén van de weinige 'kuytbieren' van Nederland! Kuytbier is gemaakt met haver en dat geeft deze dikkerd een heerlijke volle smaak.

Beschikbaarheid: Op voorraad

Prijs/st.: € 2,69
stuk(s)
omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein